Colostrum (pol. siara) to pierwsze mleko, które krowa produkuje tuż po ocieleniu. Zawiera dużo białek odpornościowych (IgG) i czynników wzrostu.
14.05.2025
Colostrum, czyli siara, to pierwsze mleko ssaków, zawierające kilkukrotnie więcej immunoglobulin i składników bioaktywnych niż mleko dojrzałe. Pozyskiwane do 12 godzin po porodzie, może wspierać odporność, poprawiać regenerację, chronić jelita i działać przeciwdrobnoustrojowo – również u dorosłych.
W badaniach klinicznych najczęściej stosuje się dawki w zakresie 500–3000 mg colostrum dziennie, w zależności od celu suplementacji:
Warto zwrócić uwagę, by dawkowanie było przeliczone na ilość aktywnych immunoglobulin (głównie IgG), a nie jedynie na masę produktu.
Czy colostrum jest bezpieczne dla dorosłych?
Tak, colostrum bovinum może być stosowane przez dorosłych w celach profilaktycznych i wspierających odporność.
Czy colostrum mogą stosować dzieci?
Tak, jednak decyzja o suplementacji u dzieci powinna być skonsultowana z pediatrą.
Czy colostrum zawiera laktozę?
Tak, choć w ilościach mniejszych niż mleko. Osoby z nietolerancją laktozy powinny wybierać produkty oznaczone jako niskolaktozowe.
Jak długo można stosować colostrum?
Suplementację można prowadzić przez kilka tygodni do kilku miesięcy – w zależności od celu.
Czy colostrum to to samo co mleko?
Nie – colostrum to płyn produkowany tylko przez pierwsze dni po porodzie i zawiera znacznie więcej aktywnych składników niż dojrzałe mleko.